PARAQUAT VE DIQUAT

Nisan 16, 2017

Paraquat ve diquat yabnacı ot ilacı olarak kullanılan herbisit grubu pestisitlerdir. Dünyadaki en eski ve en yaygın olarak kullanılan bu pestisitler ayrıca da en toksik ve tartışmalı maddeler arasındadır. 1950'lerden beri yabancı otları kontrol altında tutmak için kullanılan bir ot öldürücü olan Paraquat, 2007'de Avrupa Birliği'nde yasaklanmış, 2012'den beri Çin'deki formülasyonlarının birçoğu aşamalı olarak kaldırılmaktadır. ABD'deki bazı firmalar  tarafından ise kısıtlanmış  ve kullanımlarının devam edip etmemesi ile ilgili incelemeler devam etmektedir. 2018’e nihai sonucun kararlaştırılması beklenmektedir.

Karaciğer, böbrekler, kalp ve solunum sistemi de dahil olmak üzere hayati organlar için toksisitesi ile bilinen, yutulması halinde ise ölümcül olabilmektedirler. Belirlenmiş LD50 (ortalama ölümcül doz) 3-5 mg/kg’dır. Bu yönü nedeniyle uzun süredir halk sağlığı uzmanları tarafından da eleştirilmektedir.

 

Kullanılan bu herbisitlerin insan sağlığına zararları önemli ölçüde olduğu için günümüzde sebze ve meyvelerde  kullanımı ve kontrolüde önem kazanmaya başlamıştır. Yabancı otlar için kullanılan bu pestisitler topraktan veya yapraktan da sebze ve meyvelere geçebilme ihtimalleri vardır. Günümüzde hemen hemen tüm meyve sebze ürünlerinde analiz talepleri artış göstermektedir.

Paraquat ve diquat, kimyasal olarak yüksek polarite özelliği gösteren pestisit grubuna girmektedirler. Bu sebeple genel pestisit analizlerinde kullanılan QUECHERS methodu ile bu etken maddeler tespit edilememektedir. Bu etken maddelerin tespiti; polar pestisitlere özgü,  uluslararası kullanılan QUPPE metodu ile gerçekleştirilebilmektedir. Tespit edilme limiti 0,010 mg/kg olarak talep edilmektedir. Risk taşıyan ürün grupları başta meyve ve sebzeler ile baharatlardır.

Intertek Manisa Gıda Laboratuvarı bünyesinde, bitkisel orjinli tüm gıdalarda paraquat ve diquat etken maddelerin tespit analizi yapılabilmektedir.

 

Detaylı bilgi için: 0236 302 00 00

foodlab.customerservices.turkey@intertek.com / foodlab.turkey@intertek.com

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
Maltepe
+90 216 445 00 00
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.