ROHS ÜRÜN ONAYI
2015/863/EU Tehlikeli Maddelere İlişkin Kısıtlamalar başlıklı Avrupa Birliği direktifi (RoHS) uyarınca, elektrikli ve elektronik cihazlar üreten ve satan firmalar, ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerin söz konusu talimata uygun olmasından doğrudan sorumludur. Bu nedenle tüm ürünlerin ilgili standartlara uygun olması, uygun olduklarının ayrıntılı şekilde belgelenmesi ve Avrupa Birliğinde satılan elektrikli ve elektronik cihazların Kurşun, Kadmiyum, Civa, Krom +6, Polibromürlü bifenil (PBB) ve Polibromürlü difenil eter (PBDE) ve Fitalatlar (DBP, DEHP, BBP, DIBP) içeriklerinin söz konusu talimatta belirtilen limitlerden fazla olmaması gerekmektedir.
Güncellenen CE gerekisinimleri doğrultutusunda Elektronik ürünlerdeki CE onayı için EMC ve LVD testlerinin beraberinde Rohs testlerini de zorunlu kılınmıştır.
Üreticiler, İhracatçılar ve Distribütörler ürünlerinin, parçalarının ve komponentlerinin Avrupa Birliğinde dağıtılabilmesi ve satılabilmesi için gereken bu uygunluğu sağlamalıdır. Firmalar gereken stratejileri belirlemez ve uygulamaz ise, Avrupa Birliği kurallarına uygunluk için cezai yaptırımlarla karşılabilirler.
Direktif Avrupa kaynaklı olmasına karşın, Dubai, Rusya ve Suudi Arabistan ihracatlarında da talep edilmektedir.
Intertek aşağıdaki hizmetler doğrultusunda Rohs uyumluluğu konusunda destek olabilir;
1- Akredite Rohs testleri
2- Risk Analiz Çalışmaları
2- Teorik Regülasyon Eğitimleri
Türkiye'deki uygulama;
Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına (RoHS) dair yönetmeliği tamamlamış ve 30 Mayıs 2008 tarihli 26891 sayılı resmi gazetede yayınlamıştır. Türkiye’de Direktif Haziran 2009’dan itibaren yürürlüğe girmiştir.
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Bize bir istek gönderin