ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE ENERJİ ETİKETİNİN GERİ ÇEKİLMESİ AB PAZARINI NASIL ETKİLEYECEK?

 

Temmuz 30, 2019

 

665/2013 sayılı tüzüğün yakın bir zamanda geri çekilmesinin ardından, Avrupa Birliği pazarında elektrikli süpürgelerde artık enerji etiketi bulunmayacaktır. Mağazalarda ve internette hala satışta olan cihazlardan ilgili etiketler çıkarılmalıdır.

665/2013 Sayılı Tüzüğün Geri Çekilmesi Hakkında

Avrupa Birliği Komisyonu konu ile ilgili olarak Avrupa Adalet Divanı’nın (EUJ) kararına herhangi bir itirazda bulunmadı. Bu sebeple, 18 Ocak 2019 tarihinden itibaren elektrikli süpürgelerde enerji etiketi bulunmayacaktır.

Yönetmeliğe göre:

  • Enerji etiketleri, daha önce üretilmiş olan cihazlardan çıkarılmalıdır ve halihazırda üretilmiş olan cihazlarda bu etiket kullanılmamalıdır.
  • Etiketler pazarlama materyallerinde görünür olmamalıdır veya belirtilmemelidir.
  • Yeni elektrikli süpürge ürünleri etikenlenmemelidir ve tedarikçiler ürünlerini yeni Avrupa veri tabanı EPREL’e eklememelidir.
  • EPREL’e önceden elektrikli süpürgeler için eklenmiş ilgili veriler silinecektir.

Fesih, Avrupalı elektrikli süpürge üreticisi Dyson tarafından başlatılan üç yıllık yasal bir anlaşmazlığın ardından gerçekleşmiştir. Dyson, boş toz torbaları ile düzenlemeye göre yapılmış testlerin, cihazın normal kullanımını temsil etmediğini iddia etmiştir.

Avrupa Adalet Divanı’nın (EUJ) 08 Kasım 2018’deki kararının ardından, AB’nin temyiz başvurusunda bulunmak için iki ayı olduğu, ancak başvurunun yapılmadığı belirtilmiştir.  

Bu durum, 665/2013 sayılı tüzüğün Ocak ayında resmi olarak geri çekilmesine yol açmıştır. Ancak 666/2013 Eko-Tasarım Yönetmeliği hala yürürlüktedir.

Bu düzenleme, maksimum 900-watt giriş gücü ve elektrikli süpürgeler için maksimum 80 dB (A) gürültü sınırı gibi minimum enerji sınırlarını belirlemektedir.

Avrupa’da, hem eko tasarım düzenlemesini hem de enerji etiketlemesini güncellemek için bir inceleme çalışması başladı. Ancak düzenlemelerin kabul edilmeden önce biraz zaman alması beklenmektedir.

Bu durum gerçekleşmediği süre boyunca Avrupa Birliği’nde elektrikli süpürgeler için geçerli bir enerji etiketi olmayacaktır.

 

Feshin Tüketiciler için Anlamı Nedir?

Bu durum tüketiciler için oldukça açık: Yeni düzenlemeler yapılmadan önce; elektrik süpürgeleri için enerji etiketini satın alma rehberi olarak kullanamayacaklardır. Ancak alacakların ürünlerin Eco Design yönetmeliğine uygun olması gerekmektedir.

Detaylı bilgi için;

+90 212 496 49 34 ya da sales.electrical.turkey@intertek.com 

 

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
Maltepe
+90 216 445 00 00
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.