Oyuncak ve Kırtasiye
Oyuncak Testleri
Çocuk emniyeti, her ebeveynin en önemli meselesi ve tüm toplumun sorumluluğudur. Çocuklar için emin bir ev ve emin bir çevre sağlanmalıdır. Mutfak, yatak odası, banyo veya oturma odasında, nerede kullanılırsa kullanılsın, çocuk ürünleri emniyetli olmalıdır. Evlerde çocuklara özel hazırlanmış, potansiyel tehlike içeren ürünler olabilir. Çocukların eğlence amaçlı kullandıgı bu ürünlerde de emniyete dikkat edilmelidir.
Intertek testleriyle; çocuk ürünlerinin dizayn, emniyet ve kalitesini arttırmayı hedefler. 14 yaşından küçük çocukların oyunlarında kullanmak amacı ile tasarlanan ve imal edilen her türlü ürün ve oyun araç gereçleri olarak tanımlanan oyuncakların güvenliği ile ilgili olarak yerine getirilmesi gereken gereklilikler standartlarla belirlenmifltir.
Globalde , Avrupa, Amerika, Kanada, Avustralya, İngiltere'ye ait regülasyonlar bulunmaktadır. Uluslararası standartlar dahilinde Oyuncaklar; fiziksel, mekanik, yanma, kimyasal ve, elektrik özellikleri bakımından gereklilikeri karşılamak ve sertifikalandırılmak zorundadır. Ek olarak Oyuncak, direktif içindeki aşağıdaki gereklilikleri de sağlamalıdır;
CE işareti taşımalı ve bu işaretin gerekliliklerini sağlamalıdır. Bu işaret uygun boyda olmalıdır.
Oyuncak, oyuncağın güvenliğinden sorumlu kurumun Avrupa Birliğindeki adı ve adresini, uygun olduğu hallerde uyarı ve kullanım talimatlarını taşımalıdır.
Bu kapsamda aşağıdaki oyuncak testleri ISO 17025’e göre akredite olan Intertek Türkiye tarafından uygulanmaktadır;
- EN 71-1 Fiziksel ve Mekanik Özellikler (ASTM F 963 Amerika için)
- EN 71-2 Yanmazlık Testi (ASTM F 963 Amerika için)
- EN 71-3 Ağır Metal (ASTM F 963 Amerika için)
- CPSI Fitalat ( Amerika )
- CPSI Kurşun ( Amerika )
- CPSC Cadmium Metaller için ( Amerika )
- Azo Boyarmaddeler
- Fitalat
- PAH
- Benzene
- Alev Geciktiriciler
- Bisfenol A (BPA)
- Fenol
- Formaldehit
- Formamide
- Nitrozamin
- Koruyucular
- Elektrikli Oyuncak Güvenliği
- Batarya Doldurma Cihazları için Özel Kurallar
- Led Güvenliği
- Kimya ve İlgili Aktiviteler için Deney Setleri EN 71-4
- Deney Setleri Dışındaki Kimyasal Oyuncaklar (Setler) EN 71-5
- Oyuncak Güvenliği-Parmak Boyaları,Özellikler ve Deney Metotları EN 71-7
- Oyuncak Güvenliği-Evde Kullanılan Fiziksel Etkinlik Oyuncakları EN 71-8
- Oyuncak Güvenliği - Kokulu Masa Oyunları, Kozmetik Kitler ve Tat Alma Oyunları EN 71-13
- Oyuncak Güvenliği-Evlerde Kullanılan Tramplenlere EN 71-14
Kırtasiye Testleri
Kirtasiye Malzemelerinde Kimyasal Riskler
Kullandığımız tüm ürünlerde, etrafımızı saran her eşyada farkında olduğumuz veya olmadığımız birçok tehlike söz konusudur. Teknolojinin hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, kimya sanayinin her geçen gün yeni bir molekül keşfetmesi, farkında olmaya vaktimizin olmadığı birçok riski de beraberinde getirmiştir. Sağlıklı bireyler yetiştirmede çocuklarımızın tükettikleri gıdalar kadar, kullandıkları eşyaların da güvenli olması önemlidir.Bu nedenle kırtasiye malzemelerindeki kimyasal risklerin kontrol altında tutulması önemlidir.
Kırtasiye Ürünlerindeki Kimyasal Riskler
- Azo Boyarmaddeler
- Ağır Metaller
- PAH
- Nikel
- Kurşun
- Tribütil Kalay
- DMFu (DimetilFumarat)
- (DEGBE)
- Toluen
- Vinil Klorid Monomer (VCM)
- Kadmiyum
- Bisfenol A (BPA)
Azo Boyarmaddeler (Direktif 2004/21/CE)
Kanserojen oldukları için yasaklıdır. Kırtasiye ürünleri kapsamında tüm tekstil ürünleri, (önlük, çorap, pantolon) deri ve sentetik materyaller (PVC, PU), boyalar (pastel boyalar, sulu boyalar), çanta ve kalemkutular, dosyalama grupları test edilmelidir.
Fitalatlar (Avrupa Kararı 1999/815/EEC ve 2005/84/EC)
Fitalatlar plastik ürünlerde/baskılarda yumuşatıcı olarak ve boyalarda kullanılır. Fitalatlar kanserojendir ve insanlarda ve hayvanlarda hormon sistemine zarar verir. Ayrıca astım ve üreme bozukluğuna da neden olur. Kırtasiye ürünleri kapsamında sentetik ürünler (PVC, PU, plastik), aksesuarlar ve baskılar, çocukların kullandıkları okul gereçleri (makas, maket bıçakları, kalemtraş, zımba, dosya grupları, silgiler, beslenme çantaları, kalemkutular, boyalar (pastel ve sulu boyalar) test edilmelidir.
Ağır Metaller
Ağır metaller insan vücuduna geçince iç organlarda (böbreklerde, karaciğerlerde ve eklemlerde) birikirler. Özellikle çocuklar için çok zararlıdır, sinir ve bağışıklık sistemini tahrip eder. Kırtasiye ürünleri kapsamında kumaş, aksesuar, kaplamalar, boyalar, metal, cam, kağıt, silgi (tüm kırtasiye ürünleri) test edilmelidir.
Formaldehit (Avrupa Komisyonu Kararı 2002/371/CE)
Tekstilde buruşmazlık apresi, çekmezlik apresi, boya ve baskının korunmasında, kağıt endüstrisinde ve yardımcı kimyasallarda bulunur. Alerji, tahriş, egzema ve akciğer kanserine neden olur. Kırtasiye ürünleri kapsamında tekstil ürünleri (önlük, pantolon, çorap), deri, kağıt ürünler, dosyalama grupları test edilmelidir.
Nikel (Avrupa Direktifi 94/27/EC)
Alaşım numunelerin kaplamasında, korozyona karşı direncinin arttırılmasında ve sertliklerinin arttırılmasında kullanılır. Uzun süre nikel içeren aksesuarlarla temas halinde olmak ciltte tahrişe ve alerjiye neden olur. Kırtasiye ürünleri kapsamında metal aksesuarlar (perçin, düğme, fermuar) Çocukların kullandıkları okul gereçleri (makas, maket bıçakları, kalemtraş, zımba, dosya grupları) test edilmelidir.
PAH (Poliaromatik Hidrokarbonlar)
Kanserojen olduklarından yasaklıdır. Kırtasiye ürünleri kapsamında kauçuk tabanlar, yumuşak parçalar, plastik parçalar Çocukların kullandıkları okul gereçlerinde silgiler, matara-beslenme çantaları, plastikler test edilmelidir.
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Bize bir istek gönderin