GIDALARDA MIKROBIYOLOJIK ÇÖZÜMLER

Haziran 20, 2017

Gözle görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen bilim dalı olan “Mikrobiyoloji”,  insan  ve hayvanların  sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Mikrobiyoloji’nin kapsamında yer alan mikroorganizma gruplarından “Bakteriler, Küf-Mayalar, Virüsler ve Parazitler” insan ve hayvanlara gıdalar, gıda ile temas eden malzemeler ile yada insandan insana çapraz bulaşma yolu ile geçerek ölümcül olabilecek enfeksiyonlara ve zehirlenmelere sebep oldukları için sağlık açısından önemlidirler. Bu bakterilerin bir kısmı patojen olarak adlandırılan Salmonella spp., Listeria monocytogenesEscherichia coli, Campylobacter spp., ve Vibrio spp.  gibi bakterilerdir. Bu bakteriler direkt vücuda alındıklarında hastalık yapabildikleri gibi vücuda alındıktan sonra oluşturdukları toksinler ile hastalık etkeni olabilmektedirler. Örnek olarak; kanatlı ürünleri Salmonella spp. ve Campylobacter spp.  bakterileri için risk grubunda yer alırken; süt, peynir, sebze-meyve ve et  grupları Escherichia coli 0157:H7 açısından riskli gıda grupları arasındadır.

Gıda laboratuvarları gıdaların tüketim öncesi veya sonrasında gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan analizlere göre kontrollerini gerçekleştirmektedirler. Intertek Gıda Laboratuvarı   bünyesinde yer alan Mikrobiyoloji Birimi,  Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’nde yer alan analizleri istenilen metotlara göre ve akreditasyon kapsamında gerçekleştirmektedirLaboratuvarımızda hem klasik hem de hızlı analiz metotları kullanılabilmektedir. 

Tüketici sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacı ile gıdalarda yapılan Mikrobiyolojik analizlerin yanı sıra, gıda ile temas eden madde ve malzemeler ile gıda üretiminde kullanılan suyun da Mikrobiyolojik analizlerin yapılması   gereklidir. Ayrıca gıda ile temas eden ekipmanlardan gıdalara oluşabilecek çapraz kontaminasyonu gözlemlemek amacı ile; swap, Dip Slide veya Contact Plate gibi ekipmanlar kullanılarak; Toplam Bakteri, Küf-Maya, E.coli, Salmonella spp., Listeria monocytogenes gibi mikroorganizma gruplarının analizleri de gerçekleştirilmektedir. Yine aynı şekilde gıda üretiminde kullanılan suyun kontrolü için ise Sağlık Bakanlığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e göre, Escherichia coli, Koliform ve Fekal Enterokok analizleri  gerçekleştirilerek gerekli kontroller yapılabilmektedir.

Son tüketiciye ulaşmadan önce veya  satış aşamasında  bulunan gıdaların, suların ve gıda ile temasta bulunan  ekipman ve malzemelerin   Mikrobiyolojik analizlerinin gerçekleştirilmesi  gıda güvenliği   zincirinin sağlanması ve gıdaların rutin   kontrol edilmesini sağlamanın yanında gıdanın   kalitesinin belirlenmesinde    büyük önem taşımaktadır.  Intertek  Gıda Laboratuvarı Mikrobiyoloji biriminde  tüm gıda grupları, kullanma suyu ve  gıda ile temas eden yüzey ve malzemelere ait  analizler ISO/IEC 17025  standardına  uygun  şartlarda ve akreditasyon  kapsamında gerçekleştirilmektedir.

 

Detaylı bilgi için

0212 496 4852 / 0212 496 4788 / 0212 496 4869 / 0212 496 4892

foodlab.customerservices.turkey@intertek.com / foodlab.turkey@intertek.com

 

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
Maltepe
+90 216 445 00 00
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.