GIDALARDA RAF ÖMRÜ TESTLERİ

Temmuz 25, 2017

Raf ömrü, bir gıdanın güvenliği ve kalitesi optimum şekilde korunarak, belirtilen depolama koşullarında tutulabildiği sürenin uzunluğudur. Gıda güvenliği açısından raf ömrü süresi çok önemlidir. Gıda üretildiği an raf ömrü başlar; gıdanın içeriği, üretim aşamaları, paketleme türü ve nasıl saklandığına göre süre değişir. Raf ömrü süresince gıdada herhangi bir fiziksel ya da kimyasal değişiklik olmamalı, etiketindeki besin değerlerini taşımaya devam etmeli ve de yenilebilir olmalıdır.

Intertek bünyesinde hizmet verilen Raf ömrü testleri, ‘’Gerçek Zamanlı Raf Ömrü” ve “Hızlandırılmış Raf Ömrü” Testleri’ olmak üzere ikiye ayrılır.

Gerçek zamanlı raf ömrü testinde ürün normal satış şartlarını sağlayan ortamlarda bekletilir ve üründe oluşabilecek fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik değişimler izlenir. Dayanıklı tüketim malları kapsamında kabul edilen 1-2 yıl veya daha fazla raf ömrüne sahip ürünlerde gerçek zamanlı raf ömrü testlerinin uygulanmasında zorluklarla karşılaşılabildiğinden, günümüz matematiksel modellemelerinden yararlanılan, hızlandırılmış raf ömrü testleri uygulanır.

Hızlandırılmış raf ömrü testinde gıda maddesi; normal satış ve tüketim şartları dışındaki sıcaklık ve nem içeren yapay ortamlarda bekletilir. Gıdanın özelliğine bağlı olarak gerekli mikrobiyel, fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak ürünün raf ömrü hakkında önceden bilgi sahibi olunabilmesi sağlanır. Hızlandırılmış raf ömrü testine başlanmadan önce ürünün içeriği, ambalajı ve fiziksel yapısı hakkında gerekli tüm bilgilere sahip olunmalıdır. Raf ömrüne tabi tutulacak gıdanın bileşenleri, kimyasal yapısı, mikrobiyal florası, ambalaj materyalinin özelliği, hedeflenen raf ömrü süresi, depolama ve satış yerlerindeki çevresel koşullar gibi parametreler belirlendikten sonra kaç derecede, hangi relatif nem koşullarında ve ne kadar süre ile hızlandırılmış teste tabi tutulması gerektiği belirlenir.

Hızlandırılmış raf ömrü tekniği sayesinde; oda sıcaklığında 1 yıllık raf ömrü öngörülen bir ürünün test süresi yapılan testlere ve ürün yapısına göre değişmekle birlikte yaklaşık 75 gündür.

Hızlandırılmış raf ömrü çalışmalarında ürünün cinsine göre belirlenen analiz parametrelerinin test sonuçlarında herhangi bir olumsuzluk ortaya çıkar ise öngörülen raf ömrü süresince ürünlerin stabilitesini koruyamayacağı anlaşılmalı ve üretici olarak gerek ürün içeriğinde gerekse ambalajında gerekli değişiklik ve düzenlemelerin yapılması gereklidir. Sonuç olarak, Hızlandırılmış Raf Ömrü Testleri üründe meydana gelebilecek olan olası problemlerin ortaya çıkmasını önlemek ve ürünün toplatılması, geri çağırılması gibi maddi ve manevi zararların önlenmesi için gerekli olan testlerdir.

 

Detaylı bilgi için

0212 496 4852 / 0212 496 4788 / 0212 496 4869 / 0212 496 4892

foodlab.customerservices.turkey@intertek.com / foodlab.turkey@intertek.com

 

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
Maltepe
+90 216 445 00 00
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.