MİKROBİYOLOJİ, BAKTERİLER “CAMPYLOBACTER SPP.”

 

Mayıs 10, 2018

 

Campylobacter spp. uzmanların çoğu tarafından dünyadaki enterik hastalıkların ana nedeni olarak düşünülmektedir. Bulaşı sıklıkla çiğ ve az pişmiş kümes hayvanları, kırmızı et, deniz ürünleri yenmesiyle, iyi pastörize olmamış süt ve klorlanmamış su içilmesiyle olmaktadır. Hastalık kramp şeklinde karın ağrısı, bunu takiben diyare (sulu-kanlı, günde 8 veya daha fazla) ile başlar. 39-40°C’ye varan ateş, bulantı, kusma gibi belirtiler gözlenir. Son yirmi yılda giderek artan bir sıklıkla insanlarda gıda zehirlenmelerine  sebep olduğuda görülmektedir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) verilerine göre Campylobacter türleri tarafından oluşturulan enfeksiyonlar, Avrupa Birliği ülkelerindeki insanlarda bakteriyel hastalıklar arasında 2005 yılından beri ilk sırada yer almaktadır.

Mutfakta çapraz kontaminasyonun önlenmesi için kullanılan alet ve materyaller ayrılmalı, temizliğe özen gösterilmelidir. Kanatlı ürünleri iyice pişirilerek tüketilmeli, ürünün merkez sıcaklığının en az 70°C olmasına dikkat edilmelidir. İçme ve kullanma sularına etkili dezenfeksiyon işlemleri uygulanmalıdır. Tüm aşamalarda personel hijyenine özen gösterilmelidir. Özellikle sıcak aylarda kontaminasyon oranı dikkate alındığında hayvansal gıdaların potansiyel bir sağlık riski oluşturabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla, hayvansal gıdaların üretiminde uygun hijyenik ve teknolojik koşulların sağlanmasının, ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Termotolerant Campylobacter spp. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği EK-3’e göre tüketime hazır gıdalarda bulunmamalıdır (0/25 g-mL).

Intertek Gıda Laboratuvar’ında “Termotolerant Campylobacter Aranması “analizi tüm gıda ve yem numunelerinde hızlı ve doğru bir şekilde hızlı yöntem olan VIDAS cihazıyla akredite olarak yapılmaktadır. Ayrıca Klasik metod olan ISO 10272-1 ile de yine akredite olarak test edilebilmektedir.  

Tablo 1. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği EK-3 Campylobacter limiti

                     Ürün Grubu

Gıda

Limitler (M)

Termotolerant Campylobacter spp

Tüketime Hazır

0/25 g-mL

 

Detaylı bilgi için

0212 496 4852 / 0212 496 4788 / 0212 496 4869 / 0212 496 4892

foodlab.customerservices.turkey@intertek.com / foodlab.turkey@intertek.com

 

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
Maltepe
+90 216 445 00 00
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.