OYUNCAK GÜVENLİĞİ- MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLER STANDARTI EN 71-1 GÜNCELLENDİ
Ağustos 6, 2018
Geçtiğimiz aylarda çalışmaları tamamlanarak oylama aşamasına geçilen EN 71-1 Oyuncak güvenliği standardı CEN tarafından kabul edilerek 26 Haziran itibari ile yayımlanmıştır.
İngiliz Standart Enstitüsü tarafından da yayımlanarak yürürlüğe giren standart için TSE dahil üye ülkelerin standardı ulusal standart haline getirmek için 6 aylık bir geçiş süreçleri bulunmaktadır. Buna göre TSE’nin en geç Ocak 2019’a kadar yeni versiyonu yayımlaması beklenmektedir. Avrupa ve Amerika kökenli bazı alıcı grupları, Avrupa’da satışa çıkacak ürünleri için 12 Temmuz itibari ile yeni versiyon olan EN 71-1:2014+A1:2018 standardına göre rapor talep etmektedir.
Türkiye’de ise bakanlık; TSE’nin revize standardı yayımlamasının hemen ardından yeni metoda göre test raporu talep edecektir.
En Köklü Değişiklik Kordonlar ve Mermili Oyuncaklarda
EN 71-1:2014+A1:2018’deki en önemli değişiklik mermili oyuncaklar ve kordonlar maddelerinde oldu. Genel olarak yapılan değişikler şöyle:
Kordonların birbirleri ile olan etkileşimleri ve öngörülebilir kullanımı sırasında dolaşık ilmek veya düğüm oluşturma riskleri için yeni gereklilikler standarda adapte edildi. Standardın 5.4 maddesinde yapılan güncellemelere ek olarak kordon türüne ve oyuncağın uygun yaş/ay aralığına göre yeni gelen gerekliliklere göre alt madde numaraları tamamen yenilendi. Kordon içeren oyun kostümleri için oyuncak standartlarına uygunluğa ilave olarak Avrupa ve Türkiye’de çocuk giyesileri için zorunlu olan EN 14682 kordon güvenliği standardına da uyum zorunluluğu getirildi.
Bir diğer önemli değişiklik ise mermili oyuncaklar için olan gerekliliklerde yapıldı. Mermisi ile birlikte satılacak olan oyuncak sapan vb. ürünler için gereklilikler tanımlanarak bu ürünler oyuncak statüsüne dahil edilmiş oldu. Mermi uçları, vantuz içeren mermiler için gereklilikler güncellenirken, mermi fırlatan oyuncakların tehlikeli cisim fırlatmasına yönelik riskleri belirleyen temsili mermiler tanımlandı. Vantuz içeren mermilere uygulanan çekme testi ve ölçüm metodu yeni maddeler olarak detaylı şekilde tanımlandı.
Standartta özel bir gerekliliği bulunmayan uzaktan kumandalı pervaneler ve yatay şekilde uçan cisimler için standarda yeni maddeler eklendi.
Standardın daha iyi anlaşılması için bazı terimler için tanım eklenmesi, scooter için statik ve dinamik test yüklerinin yeniden tanımlanması, çarpma testi için test aparatının tarifinin detaylandırılması ve standardın daha iyi anlaşılması için standartta yer alan EK kısımlarına yapılan ilaveler yeni versiyonun diğer değişikleri arasında yer almaktadır.
Çözüm
Hızlı ve etkin çözümleri ile sektörün ihtiyaçlarına cevap veren İntertek Türkiye EN 71-1:2014+A1:2018 standardı için de eğitim ve test hizmetleri alanında çözüm ortağınız olmaya devam etmektedir. Bakanlık başvuruları için bakanlık duyurusunun ardından, bakanlık dışı başvurularda ise Eylül 2018 itibari ile yeni standarda göre testler gerçekleştirilecektir.
Intertek
Tüm dünyada 100’den fazla ülkede 43000’den fazla çalışanımız ile; kurum ve kuruluşların süreç ve tedarik zincirlerine özel inovatif Güvence, Test, Gözetim ve Ürün Belgelendirme çözümleri sunmada lider konumundayız.
Daha Fazla bilgi için;
recep.yarligan@intertek.com
+90 212 496 4768
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Bize bir istek gönderin