SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇÖZÜMLERİ – GERİ DÖNÜŞÜM İÇERİK ETİKETİ/İŞARETİ

 

Kasım 12, 2020

 

Geri dönüşümün, tekstil ve hazır giyim pazarı için yeni bir kavram olmadığı bilinmesine rağmen; moda endüstrisinin tamamında döngüselliğin öneminin giderek arttığı görülmektedir. Bu durum, eski ve atılmış malzemelerin yeni tekstil elyafları ve yeni giysiler olarak üretilmesine olanak sağlamıştır. Bu sebeple, döngüsel ekonomiyi güvence altına almak için; geri dönüşüm içeriğinin doğrulanması ve sertifikasyonu giderek daha fazla talep görmektedir.

Zorlukları

Endüstri, tüketim öncesi ve sonrası atıkların çevreyi nasıl etkilediğini daha iyi anladıkça; geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan ürünlere yönelik talep de, bu duruma bağlı olarak artış göstermiştir. İşletmeler, tüketim sonrası ve öncesi atık içeriği ile üretilen ürünlerin, çevresel faydaları hakkında iddialarda bulunmaktadır; ancak bu iddiaları doğrulamakta güçlük çekmektedirler. Bazı devlet kurumları; pazarlamacıların, tüketicileri aldatmaktan veya yanıltmaktan kaçınmak için çevresel iddiaların kanıtlanmasını gerektiren pazarlama esas ve kurallarını yayınlamıştır.

Çözüm

Intertek, geri dönüşüm içerik doğrulaması ve belgelendirmesini sağlama konusunda; Global Recycled Standard (GRS), Recycled Content Standard (RCS) standartları kapsamında akredite edilmiştir. Bu rekabetçi iş ortamında tedarikçiler ve üreticiler, bağımsız sertifikasyona sahip malzemeler ve ürün sürdürülebilirliği yönündeki iddiaları ile; küresel ticaret pazarında farklılaşmaya çalışmaktadır. Bu noktada, “Textile Exchange” önemli endüstri standartları geliştirmiştir. “Textile Exchange”, tercih edilen elyaf ve malzeme endüstrisinde kar amacı gütmeyen küresel bir kuruluştur.

Küresel Geri Dönüşüm Standardı (GRS) 

GRS, geri dönüştürülmüş içeriğin üçüncü taraflarca sertifikalandırılması, yani; sosyal ve çevresel uygulamalar ile birlikte kimyasal kısıtlamalara ilişkin gereksinimleri belirleyen uluslararası bir ürün standardıdır. GRS'nin amacı, ürünlerde geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını artırmak ve üretiminden kaynaklanan zararı azaltmaktır.

GRS, RCS ile karşılaştırıldığında daha kapsamlı bir sertifikasyon standardıdır ve yalnızca geri dönüştürülmüş ham maddeler için geçerlidir. RCS onaylı bir tedarikçide sosyal ve çevresel yönetim konuları denetim kapsamına dahil edilmez.

Geri Dönüştürülmüş İçerik Standardı (RCS)   

RCS, geri dönüştürülmüş hammaddeleri tedarik zinciri boyunca takip etmeye yönelik bir gözetim zinciri standardıdır. Standart, 2013 yılında OIA’nın Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu’nun bir parçası olan, Malzeme İzlenebilirliği Çalışma Grubu’nun çabalarıyla geliştirilmiştir. Üçüncü taraf denetim ve belgelendirme gerektiren bir standarttır. Sertifikalı şirketler, ürünlerini pazarlamak; alt kullanıcılar ve tüketicilerle iletişim kurmak için RCS etiketini kullanmaya yetkilidir.

Faydaları

  • Geri Dönüşüm tanımlarının birden çok uygulama arasında sıralanması,
  • Geri Dönüşüm girdi materyallerinin takip edilmesi,
  • Tüketicilere (hem marka hem de nihai tüketicilere), bilinçli bir şekilde karar vermeleri için bir araç sağlanması,
  • Üretimin insanlar ve çevre üzerindeki zararlı etkilerinin azaltılması,
  • Materyallerin gerçekten Geri Dönüşümlü olduğuna ve nihai bir üründe yer aldığına dair güvence verilmesi,
  • Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımında yeniliğin teşvik edilmesi.

Geri Dönüştürülmüş İçerik Etiketi / İşareti

Global Recycled Standard (GRS)

Recycled Claim Standard

(RCS)

Minimum Geri Dönüşüm Materyal İddası

%20 ve üstü

%5 ve üstü

Kapsam

  1. Geri dönüşüm İçeriği
  2. Sosyal Gereklilikler
  3. Çevresel Gereklilikler
  4. Kimyasal Gereklilikler

Geri dönüşüm İçeriği

 

Sertifika

Var Var
Etiketleme (%50 ve üstünde geri dönüştürülmüş materyal) %5 ve %94 RCS Blended Etiketi    %95 ve üstü RCS 100 Etiket

Geçerlilik

1 Yıl

1 Yıl

 

Yardıma mı ihtiyacınız var?

BIZE BIR İSTEK GÖNDERIN

+90 212 496 46 46

intertek.turkey@intertek.com industry@intertek.com

 

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
Maltepe
+90 216 445 00 00
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.