TÜRK GIDA KODEKSİ ET, HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2018/52)
Şubat 12, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı, 29.01 2019 tarihinde ‘’Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliğ No:2018/52)’’ yayınladı. Bu Tebliğ ile 5/12/2012 tarihli ve 28488 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/74) yürürlükten kaldırıldı.
Uyum Süresi
Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2019 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlamak zorundadır.
Kapsam
Tebliğ kapsamı, yürürlükten kaldırılan tebliğde yer alan çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin yanısıra, mekanik ayrılmış kanatlı eti ve kanatlı kıyma ürünlerini de içerecek şekilde genişletildi.
Tanımlar ise şu şekilde:
- Kanatlı kıyma: Kemiklerinden ayrılmış çiğ hindi ve/veya tavuk etinin kıyma makinesinden geçirilmesiyle elde edilen kanatlı eti.
- Mekanik ayrılmış kanatlı eti (MAKE): Kanatlı hayvanların karkaslarındaki etlerin, bu etleri meydana getiren kas liflerinin yapısının kaybolmasına veya değişmesine sebep olan mekanik yöntemler kullanılarak alınması ile elde edilen ürün.
Tanımlar
Sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk tanımı aşağıdaki şekilde düzenlendi:
Isıl işlem görmüş sucuk: Büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvan karkas etlerinin ve yağlarının veya kanatlı hayvan karkas etleri ve yağlarının kıyılarak lezzet vericiler ile karıştırıldıktan sonra doğal veya yapay kılıflara doldurularak belirli koşullarda fermentasyon ve kurutma işlemleri uygulanarak kesit yüzeyi mozaik görünümünde olan ısıl işlem uygulanmış et ürünü.
Sucuk: Büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvan karkas etlerinin ve yağlarının kıyılarak lezzet vericiler ile karıştırıldıktan sonra doğal veya yapay kılıflara doldurularak belirli koşullarda fermentasyon ve kurutma işlemleri uygulanarak kesit yüzeyi mozaik görünümünde olan ısıl işlem uygulanmamış fermente et ürünü.
Et Ürünleri Ürün Özellikleri
Düzenlemelerden bazıları aşağıdaki gibi:
Pastırmada değerler değiştirildi:
- Çemen hariç olmak üzere, nem miktarı kütlece en çok % 50
- pH değeri en yüksek 6.0
- Çemen hariç olmak üzere, tuz miktarı kuru maddede kütlece en çok % 10
- Çemen miktarı kütlece en çok % 10
Isıl işlem görmüş sucukta nem değeri çıkarıldı:
- Toplam et proteini değeri kütlece en az % 14
- Toplam et proteinindeki kolajen bağ doku proteini oranı en fazla % 25
- Nem miktarının toplam et proteinine oranı 3,6’nın altında
- Yağ miktarının toplam et proteinine oranı 2,5’in altında
- pH değeri en yüksek 5.6
Kavurmada tuz oranı %5’den %3’e düşürüldü:
- Nem miktarı kütlece en çok %45
- Tuz oranı kütlece en çok %3
- Yağ oranı kütlece en çok %30
Etiketleme
Bazı yeni düzenlemeler aşağıdaki gibi:
- Emülsifiye et ürünlerinde baş eti kullanılmışsa, ürün etiketinde “Baş eti içerir.” ifadesi ürün adıyla aynı yüzde ve ürün adının en az 2/3’ü büyüklüğünde bulunur.
- Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere “% 100”, “% 100 Dana eti” ya da “% 100 Göğüs eti” gibi ifadeler/logolar kullanılamaz.
- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak kullanılamaz.
Tebliğin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Detaylı bilgi için;
+90 212 496 48 52 ya da foodlab.turkey@interktek.com
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Bize bir istek gönderin