TÜRK GIDA KODEKSİ VÜCUT AĞIRLIĞI KONTROLÜ İÇİN DİYETİN YERİNİ ALAN GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2019/15)

 

Temmuz 8, 2019

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 02.07.2019 tarihinde “Türk Gıda Kodeksi Vücut Ağırlığı Kontrolü için Diyetin Yerini Alan Gıdalar Tebliği (Tebliğ No: 2019/15)’’i yayınlamıştır. Gıda işletmecileri 31/12/2022 tarihine kadar bu tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.

Bu tebliğin yayımlanmasıyla “Türk Gıda Kodeksi Kilo Verme Amaçlı Enerjisi Kısıtlanmış Gıdalar Tebliği (Tebliğ No: 2014/3)” yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğin Amacı:

Vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdaların; bileşim, etiketleme, sunum ve reklam gerekliliklerini belirlemektir.

Tebliğin Kapsamı:

Vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdaları ve bu gıdaların; bileşim, etiketleme, sunum ve reklam gerekliliklerini kapsar.

Tebliğe göre;

Vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdalar: Gıda işletmecisinin talimatına göre kullanıldığında; tüm günlük diyetin yerini alan, vücut ağırlığının azaltılması amacıyla enerjisi kısıtlanmış diyetler için özel olarak formüle edilmiş gıdalar olarak tanımlanmıştır.

  • Vücut ağırlığı kontrolü için diyeti yerini alan gıdaların bileşimi, tebliğ ekleri Ek-2’deki Aminoasit Gereksinim Tablosu’nda yer alan spesifikasyonlarla birlikte Ek-1’deki bileşim gerekliliklerine uygun olmalıdır.

Gıda Hakkında Bilgilendirme:

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde yer alan, zorunlu bilgilere ek olarak yer verilmesi zorunlu bilgilerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Ürünün yalnızca vücut ağırlığını azaltmayı amaçlayan, sağlıklı fazla kilolu veya obez yetişkinler için olduğuna dair ifade,
  • Ürünün hamile veya emziren kadınlar ve ergenler tarafından kullanılmaması ve sağlık problemi olan kişiler tarafından tıp veya beslenme ve diyetetik alanlarında çalışan bir sağlık meslek mensubunun tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiğine dair ifade,
  • Günlük yeterli miktarda sıvı alımının önemine dair ifade,
  • Ürünün, kullanma talimatına uygun olarak kullanıldığında, günlük temel besin öğelerini yeterli miktarlarda sağladığına dair ifade.

Beslenme Beyanları:

  • Vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdalarda beslenme beyanı yapılmaz.
  • Ancak, diyet lifi içeriği 10 gr.’dan az olmayan vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdalarda “lif ilave edilmiştir” veya “lif ilaveli” beslenme beyanı kullanılabilir.  

Tebliğ’in tam metni için tıklayınız.

Detaylı bilgi için;

+90 212 496 48 52 ya da foodlab.turkey@interktek.com 

 

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize bir istek gönderin
+90 212 496 46 46
Yenibosna:
+90 212 496 46 46
Maltepe
+90 216 445 00 00
 
 
Bizimle iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.