TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ
Şubat 24, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği” 19.02.2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu yönetmeliğin yayımlanmasıyla beraber, 29.12.2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yönetmeliğin Amacı
- Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelere ilişkin asgari teknik ve hijyen kriterleri, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller ve belirli diğer öğeler, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri, gıda enzimleri, bulaşanlar, hedef dışı yemlere taşınması önlenemeyen koksidiyostatların ve histomonostatların hayvansal gıdalarda bulunabilecek maksimum miktarları, ambalajlama, etiketleme, hayvansal gıdalarda bulunabilecek veteriner ilaçlarına ait farmakolojik aktif maddelerin sınıflandırılması ve maksimum kalıntı limitleri, numune alma ve analiz metotları, taşıma ve depolama ile ilgili yatay ve dikey gıda kodeksine ilişkin esaslar, coğrafi işaretle ilgili özel hükümler ile diğer bazı gıda ve/veya gıda gruplarına ilişkin özel hükümlerin belirlenmesine dair kuralları düzenlemektir.
Yönetmeliği Göre:
- Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler için ilgili yatay gıda kodeksi hükümlerine uyulması zorunludur ve dikey gıda kodeksi hükümleri, yatay gıda kodeksi hükümleri ile birlikte uygulanır.
- Bu yönetmelik kapsamındaki yatay veya dikey gıda kodeksinde hüküm bulunmayan hususlarda öncelikle ilgili ulusal standart uygulanır. Ulusal standardın bulunmaması durumunda ise uluslararası standartlar dikkate alınır.
- Gıda ile ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün adlarının kullanımının, tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimi Bakanlık tarafından yapılır.
- Bu yönetmelik kapsamında yer alan ve ülkesel veya yöresel adlarıyla belirtilen gıdalar; coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak koşuluyla bu adlarla üretilebilir.
Yönetmelikte Yer Alan Özel Hükümler:
- Pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler üretilemez.
- Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilemez.
- Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez.
Uyum Zorunluluğu
Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin, bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ürettikleri; aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler, 31.12.2020 tarihinden sonra piyasada bulunamaz.
Yönetmeliğin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Detaylı bilgi için;
+90 212 496 48 52 ya da foodlab.turkey@intertek.com
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Bize bir istek gönderin