BİTKİSEL YAĞLARDA
2-GLİSERİL MONOPALMİTAT TAYİNİ
Mart 11, 2021
Sıvı bitkisel yağlarda, 2-gliseril monopalmitat yüzde miktarının tayin edilmesi yöntemi ile; olabilecek esterifiye yağ karışımları tespit edilmektedir.
Zeytinyağı, hemen hemen %99 oranında gliseridlerden oluşmaktadır. Bu oran, zeytinyağının naturel veya rafine olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Gliseridler, içeriğinde üç hidroksil grubu bulunan gliserol ve uzun zincirli yağ asitlerinin esterleşmesi ile meydana gelmektedir. Biyolojik olarak sentezlenen yağ nötr durumda olmasına rağmen; bazı doğal faktörler veya hatalı işleme ya da işlenmeden önce çok bekletilme gibi nedenlerle serbest yağ asitleri ortaya çıkmaktadır. 2-GMP,
2- pozisyonundaki palmitik asitin yüzdesinin belirlenmesi için gerekli yöntem olup, oda sıcaklığında (20°C) sıvı olan bitkisel yağlarda uygulanır.
Türk Gıda Kodeksi No:2017/26 Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’nde belirtilen bazı saflık kriterleri şunlardır; Mumsu Madde, Trans Yağ, Yağ Asitleri Kompozisyonu, Sterol Kompozisyonu ECN 42 Tayini. 2-Gliseril Monopalmitat da saflık kriterleri arasında önemli parametrelerden biridir.
Ülkemizde “Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği 2017/26”da yasal limitler verilmiştir.
Intertek Gıda Laboratuvarı, 2-Gliseril Monopalmitat Tayini için; Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Metodları Tebliği ve Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (IOC) tarafından belirlenen uluslararası metotları kullanarak bitkisel yağlarda akredite analiz yapabilmektedir.
Detaylı bilgi için;
+90 212 496 48 52 ya da foodlab.turkey@intertek.com
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Bize bir istek gönderin