TÜRK GIDA KODEKSİ BAHARAT TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2022/7)
Eylül 09, 2022
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan, Baharat Tebliği (Tebliğ No: 2022/7); 19.04.2022 tarihli ve 31814 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tebliğin yayımlanmasıyla 10/04/2013 tarihli ve 28614 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliğ No: 2013/12 yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2023 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. 31/12/2023 tarihinden sonra, bu Tebliğe aykırı ürünler piyasada bulunamaz. Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri hakkında; bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayana kadar 16’ncı madde ile yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği (Tebliğ No: 2013/12) hükümleri uygulanır.
Tebliğin Amacı:
Baharatın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemektir.
Tebliğin Kapsamı:
Öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharatı ve baharat karışımlarını kapsar, baharat ile birlikte nişasta, un, maya özütü gibi baharat harici bileşenler de içeren tavuk harcı, köfte harcı ve benzeri harç ve karışımları kapsamaz.
Tebliğe eklenen maddelerden bazıları şu şekildedir:
Tanımlar:
- Karabiber çeşitleri;
iii)Yeşil karabiber: Piper nigrum L. (Piperaceae) türüne giren bitkilerin meyvelerinin, yeşil halde toplanıp, kontrollü şartlarda tekniğine uygun olarak kurutulmuş olan, karakteristik yeşil, yeşilimsi veya koyu yeşilimsi renklerde olabilen, yüzeyleri buruşuk tane halini,
- Kırmızıbiber;
i)Toz kırmızıbiber: Kırmızıbiberin öğütülerek toz haline getirilmiş, gerektiğinde yemeklik bitkisel sıvı yağda karıştırılabilen halini,
iii) İpek pul kırmızıbiber: Kırmızıbiberin su ile tavlanıp, farklı boyutlarda öğütülerek ya da parçalanarak pul haline getirilmiş, yemeklik bitkisel sıvı yağ ve tuzda karıştırılabilen, en fazla %2 oranında tohum ve tohum parçaları içerebilen halini,
- Tarçın çeşitleri;
ii) Kasiya tarçın kabuğu: Cinnamomum cassia (L.) J. Presl. (Lauraceae) ağaçlarının genç sürgünlerinin kurutulmuş kabuklarının, kısmen veya tamamen mantar tabakasıyla örtülü ve pürüzlü halini,
- Zahter (karabaş kekik): Thymbra spicata L. türüne giren bitkilerin çiçekli kısımlarla birlikte yapraklarının tekniğine uygun olarak kurutulduktan sonra ufalanarak saplarından ayrılmış yaprak, çiçek ve sürgün uçları karışımını,ifade eder.
Ürün Özellikleri:
- Zerdeçalda kurkumin miktarı en az %2 olmalıdır.
- Pul kırmızıbiber üretiminde, tohum ve tohum parçaları ayrılarak üretim yapılması durumunda, ürün ipek pul kırmızıbiber olarak da adlandırılabilir. İpek pul kırmızıbiberlerde tohum ve tohum parçaları kütlece % 2’yi, ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça %6’yı, tuz miktarı % 7’yi, toplam yağ miktarı kuru madde üzerinden %9’u geçemez.
- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere 3/10/2019 tarihli ve 30907 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Işınlama Yönetmeliğine uygun olarak ışınlama işlemi yapılabilir.
- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden bitkisel yağ kullanımına izin verilenlerde 12/4/2012 tarihli ve 28262 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği (Tebliğ No: 2012/29)’nde tanımlanan bitkisel yağlar kullanılır.
- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden, tuz kullanımına izin verilenlerde 16/8/2013 tarihli ve 28737 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği (Tebliğ No: 2013/48)’nde tanımlanan tuzlar kullanılır.
- Köri, farklı bileşimlerde üretilebilen bir baharat karışımı olup, bileşiminde baharat dışında sadece tuz olabilir. Nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılmaz.
Tebliğin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Detaylı bilgi için;
+90 212 496 48 52 ya da foodlab.turkey@intertek.com
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Bize bir istek gönderin