VEGAN İŞARETİ DOĞRULAMA PROGRAMI
KIYAFETLER & AYAKKABILAR
Ağustos, 2021
Veganlık, son yıllarda popüler bir yaşam biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Veganlık; sadece insanların neleri yemeyi seçtiğinden ziyade kürk, deri, yün ya da ipek kullanılmadan yapılan kıyafetler, ayakkabılar ve aksesuarlar ile birlikte moda dünyasında da kendine yer bulmaya başladı.
Genel Bakış
Hızla yükselen bir trend olarak veganlık; sadece bitki temelli gıdaların tüketilmesine odaklanmayan aynı zamanda kozmetik, giyim ve ayakkabı gibi ürünlere de uzanan bir yaşam biçimi/etik seçimdir.
Hayvansal ürünler, kıyafet ve ayakkabıların üretiminde yüzyıllardır kıllanılmaktadır. Deri, ipek, kürk, yün ve tüyler; tarihsel anlamda bir gereklilik, son dönemde ise bir lüks olarak görülmüştür. Ancak tüketici tutumlarında yaşanan bu değişim, perakendeci ve üreticilerin yeni alternatifler aramaya başlamasına da neden olmaktadır.
Ana malzemelerin bir hayvandan elde edilmediği durumlarda bile; bir vegan ürün iddiasının doğrulanması oldukça zor olabilir. Yapıştırıcı ve boyalar da hayvanlardan elde edilebilmektedir ve hatta balmumu gibi hayvansal yan ürünler de vegan olarak kabul edilmez.
Intertek Çözümü
Intertek; piyasadaki bu değişim ve müşterilerden gelen soru/ taleplerdeki artış nedeniyle kıyafet, ayakkabı ve aksesuar gibi ürünlerinizin Vegan İşareti alması için test edilmesini sağlayan bir protokol geliştirdi.
Vegan İşareti Doğrulama Programı şunları içerir:
- Başvuru beyanı
- Hayvansal elyaf taraması
- FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) yöntemi ile malzeme taraması
- Hayvansal ürün tarama cihazı ile gerçekleştirilen kimyasal test
Faydaları
Piyasada mevcut olan bazı Vegan İşareti belgelendirmeleri sadece tedarikçi beyanları ile desteklenir ve yıllık bir ücret karşılığında satın alınır. Bu test işlemi, ürünlerin iddiaları karşıladığının doğrulanmasını sağlar ve tüketicilere ekstra güven verir.
Vegan İşareti Doğrulama Programı, şirketlere ürünlerini hayvansal malzemeler içermeyen ürünler olarak tanıtmalarına olanak verir ve tüketicilerin satın aldıkları moda ürünler konusunda daha bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmak için kullanılabilir.
Angora gibi egzotik hayvan derileri ve kürk gibi bazı hayvansal malzemelerin popülaritesi sadece veganlar değil tüm tüketiciler arasında azaldığından; lüks markalar bile bu malzemeleri içeren ürünlerin satışını durdurdu. Vegan İşareti Doğrulama Şeması, bu markalara ürünlerini hayvansal yan ürün içermeyen ürünler olarak doğrulama ve gösterme olanağı verir.
Program çerçevesinde eklenen test adımı, markaların ve üreticilerin, suni kürk gibi gerçek hayvan ürünlerini taklit etmesi amaçlanan ürün ve malzemelerin sentetik olduğundan emin olmalarını sağlar.
Vegan işareti, tüketicilerin satın alırken ürünlerin özelliklerini kolayca tanımlamasına yardımcı olmak için vegan malzemelerle yapıldığına dair; ambalajlara, etiketlere veya ürünlere yerleştirilebilir.
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Bize bir istek gönderin